fbpx

Hvordan Kunstig intelligens kan bli tatt i bruk

Photo by Franck V. on Unsplash

I forelesningen på mandag 13. januar gikk vi igjennom fremtiden teknologi og hvordan blir tatt i bruk i dag. Arne Krokan gikk igjennom flere eksempler på hvordan Kunstig intelligens (AI) blir mer og mer tatt i bruk hos flere bransjer og industrier. I dette innlegget skal jeg gå over nøyaktig hva AI er, hvordan uvitenhet kan skape problemer og hvordan det vil endre hvordan vi handler.

Hva er Kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er en oppgave som utføres av en maskin eller robot til den grad hvor hvis et menneske skulle gjort det ville det bli ansett som intelligent oppførsel. Det finnes forskjellige typer Kunstig intelligens som har forskjellige bruksområder.

Kunstig intelligens er allerede i bruk i flere bransjer. Noen eksempler på bedrifter som utnytter seg av detter er Netflix of Facebook. Hos Netflix er det unike forslag til hva en burde se på basert på den personen sine tidligere filmvaner slik at anbefalingene passer til personen. Ved siden av dette bruker Facebook kunstig intelligens for å komme med f.eks. forslag til venner.  

Farer ved bruk av Kunstig intelligens

Det er en stor forskjell på hvilke oppgave kunstig intelligens blir tatt i bruk for, og viktigheten til den kunstige intelligensen varierer. Martin Høy og Justin Fackrell fra DNV GL er advarer mot feil bruk av denne teknologien. Som nevnt ovenfor brukes Facebook og Netflix kunstig intelligens for forslag, og konsekvensen med at denne ikke fungerer riktig er at man ikke tar i bruk disse forslagene. Denne konsekvensen er ikke stor og farlig. På den andre siden kan Kunstig intelligens bli tatt i bruk i olje- og gasselskap hvor en feil beregning kan føre til fatale konsekvenser.

Vi ser at hvis noen lager en maskinlæringsmodell og selger den til et olje- og gasselskap, så vil oljeselskapet ikke ha kompetanse på hvordan og hvorfor modellen tar beslutninger. De som har utviklet modellen, har på sin side ikke fagkunnskapen som skal til for å vurdere om kriteriene i modellen er fornuftige. Da kan det fort bli problemer.

– Martin Høy

Dermed vil det være viktig å forstå hvordan man skal kunne bruke Kunstig intelligens for forskjellige oppgaver slik at det kan bli gjort på en mer effektiv og sikker måte, uten at mennesker skal gjøre samme jobben.

Blir Kunstig intelligens tatt i bruk i butikker i dag?

Amazon tar i bruk dette i et av sine prosjekter, Amazon Go. Dette er en dagligvare butikk uten kasseapparater og butikkarbeidere. For å handle her vil du bare trenge å skanne en kode som er unik for deg når du går inn, for å så ta de varere du ønsker og bare forlate butikken uten å måtte stå i kø for å betale. Butikken er utstyrt med kameraer, sensorer og kunstig intelligens. På denne måten vil det bli registrert hvilke varer du tar, og hvis du ombestemmer deg og legger den tilbake blir dette også registrert. Dermed når du forlater butikken vil betalingen skje automatisk gjennom applikasjonen. På denne måte blir kundeopplevelsen mye bedre siden det blir mer effektivt og enkelt.

Mulig løsning for bruk av kunstig intelligens ved netthandel

Mange foretrekker å kjøpe klær i fysiske butikker da de får muligheten til å prøve plaggene å se hvordan de passer før de kjøper det. Med kunstig intelligens kan en nettbutikk ta imot mål og størrelser som kunden vet passer bra og komme med forslag til hvilke plagg som passer best for den personen basert på informasjonen den har fått inn. Dette kan ha en stor effekt på hvor mange som velger å handle klær på nettet istedenfor i fysiske butikker.

/ Vetle Sørøy

Kilder:
https://e24.no/betalt-innhold/bak-tallene/kunstig-intelligens-paa-full-fart-inn-i-naeringslivet-katastrofale-konsekvenser-hvis-man-ikke-forstaar-teknologien/24516503
https://www.zdnet.com/article/what-is-ai-everything-you-need-to-know-about-artificial-intelligence/