fbpx

Hvordan ble Airbnb en reel konkurrent for hotellbransjen?

Photo by Brian Babb on Unsplash

Airbnb er et godt eksempel på en suksessfull delingsplattform. Siden lanseringen i 2008 har Airbnb mer enn fem millioner oppføringer verden rundt og i 2016 ble Airbnb utnyttet som et alternativ til hoteller hos 49% brukerne. Hvordan ble det slik? Hva gjorde Airbnb til et mer attraktivt tilbud enn hoteller? I dette innlegget skal vi se på hvordan Airbnb senker transaksjonskostnadene hos kundene sine som kan være en av grunnene.

Hva er transaksjonskostnader?

Transaksjonskostnader er ikke nødvendigvis en betaling som må gjøres, men de forskjellige stegene i prosessen for å fullføre kjøpet. Man kan ofte bruke tid som en valuta når man ser på transaksjonskostnader. Hvor mye tid må jeg bruke på å finne en leilighet?

Stegene i prosessen kan bli delt opp slik av Arne Krokan: Søkekost, Informasjonskost, Forhandlingskost, Vurderings-/beslutningskost, Evalueringskost og Tvangskost.

Hvordan Airbnb senker transaksjonskostnadene

Søkekost; Hvilke alternativer har jeg?
Airbnb gir sine reiser mange måter å definere søkene sine slik at resultatene vil være så relevant for de som mulig. Når man skal søke etter en leilighet vil man kunne velge lokasjon, leilighetstype, prisklasse og mer. På denne måten kan de reisende raskt og effektivt finne den leiligheten som passer for dem.

Informasjonskost; Hva gjør de man leier av?
Gjennom nettverkseffekter har Airbnb blitt en markedsplass hvor det har blitt skapt konkurranse. På denne måten må hver enkelt vert lage gode annonser for sine leiligheter med mye informasjon slik at man kan skille seg ut. Ved siden av dette kan det skapes tillit gjennom tilbakemeldinger fra tidligere gjester om hvordan oppholdet var. Slik blir informasjonsinnsamling enkel.

Forhandlingskost; Hva koster det?
Airbnb har et dynamisk prissettings system som tar høyde for etterspørselen i markedet. På denne måten vil pris være klar for hvor ettertraktet leiligheten er.

Vurderingskost; Hvordan kan jeg bestemme meg?
Som nevnt ovenfor gjør Airbnbn det enkelt å kartlegge de mest relevante alternativene for kundene. Gjennom dette får man en klar oversikt over hvilket alternativ man burde gå for.

Evalueringskost; Fikk jeg det jeg bestilte?
Airbnb jobber aktivt for å gjøre dette prosessen. Etter oppholdet vil man på notifikasjon enten gjennom epost eller applikasjonen om å evaluere oppholdet. Her kommer det konkrete spørsmål slik at man kan gjøre det raskt, men det er også mulighet for å gi en lengere tilbakemelding.

Tvangskostnader; Hvordan får jeg tilbake pengene hvis jeg ikke fikk det jeg betalte for?
Airbnb har flere forebyggende retningslinjer for å unngå slike situasjoner. Ved siden av dette vil tilbakemeldings systemet gi vertene en god motivasjon for å ikke være en dårlig vert ettersom det vil hemme fremtidige bookinger.

Oppsummering

Ved å senke transaksjonskostnadene har Airbnb blitt første valget for å ha et sted å bo hos mange. Å finne spennende boliger for ferier eller forretningsreiser har bare blitt enklere med årene. Om område, leiligheten eller kulturen er viktigst for de reisene så er det enkelt å skille mellom alternativene og få en leilighet som passer et sitt formål.

/ Vetle Sørøy

Kilder:
https://muchneeded.com/airbnb-statistics/
http://www.krokan.com/arne/
https://www.airbnb.no/help/topic/1295/tillit-og-sikkerhet
https://www.airbnb.no/help/article/1257/hvordan-fungerer-stjernevurderinger-for-opphold