fbpx

Vær klar over filter boblene

Store deler av alle plattformene på nettet ønsker at du skal bruke så mye tid som mulig på siden deres før du forlater den. Med dette blir mange grep gjort for å holde på oppmerksomheten din. Disse grepene fører til at du ofte ender opp i en filter boble og et ekkokammer. I dette innlegget skal vi å utforske problemstillingen med dette.

Hva er en filterboble og et ekkokammer?

En filterboble er en algoritme som sporer aktiviteten din på en side. Jeg bruker Facebook som et eksempel gjennom dette innlegget. Facebook noterer hvilke linker du trykker på, hva du liker, hva du kommenterer på etc. Med all den informasjonen bygger Facebook en antagelse av hva du har lyst til å se på feeden din.

Det er så klart positive sider med dette. Å kun se ting som er relevant for deg gjør opplevelsen mer interessant, samtidig som at det kan hjelpe deg med å holde deg oppdatert på saker som «angår» deg.

Med disse antagelsene gjør dermed Facebook feeden din til et ekkokammer. Et ekkokammer en beskrivelse på hvordan dine holdninger og meninger ikke blir møtt av motstand, men bekreftelse.

Hvorfor er dette et problem?

Når man ender opp i et ekkokammer mister man muligheten til å bli utfordret til å tenke annerledes. Man har ingen grunn til å endre tankegangen sin da man alltid blir møtt av bekreftelse over sine egne holdninger. Et eksempel på dette er at klimaskeptikere ender ofte opp med å kun få saker som er relevant til at miljøendringene ikke er menneskeskapt. Ved siden av dette kan filterene føre til at du ikke blir oppdatert på viktige saker som ikke følger den antagelsen plattformen har om deg.

I denne Ted talken forklarer Eli Pariser Filter boblene dypere.

Innlegget oppdateres…