fbpx

OKR – Et system for å nå nye høyder

Hva er det vi ønsker å oppnå, og hvorfor? Å sette klare og ambisiøse mål er nøkkelen for fremgang.  OKR er et system for å oppnå suksess. Det som skiller OKR fra en ordinær målsetning er grunnlaget for målet og hvordan de blir målt. I dette innlegget skal jeg gå over Hva OKR er og hvordan det funker, sammen med mine egne erfaringer med OKR.

Photo by Startaê Team on Unsplash

Objective, Key results

OKR står for Objective and Key results. Objective er retningen du skal og key results er delmål for hvordan du kommer deg dit.

Når du skal bestemme deg for objective er det viktig og tenker over hvorfor du ønsker å oppnå det. For mange bedrifter så er det så klart mål om å øke omsetningen, kutte kostander osv. Men å virkelig tenke over hvorfor man ønsker å oppnå det kan bringe inn lidenskapen hos de ansatte også for bedre gjennomføring. Med et godt grunnlag finner man lidenskapen i arbeidet sitt, og dette kan være ekstra motiverende i utfordrende situasjoner.

Det er viktig at objectivet blir enkelt å måle. Nådde vi målet? Ja eller Nei. Enkelt og effektivt.

John Doerr om OKR

Vær ambisiøs

Det er viktig å sette ambisiøse mål som det kan være mulig å nå. Hvis målet er urealistisk og overveldende vil det være demotiverende for de ansatte og kan føre til problemer med gjennomførelsen. Men om målet er ambisiøst, men samtidig litt realistisk vil det være noe å strekke seg til. Når du skal bestemme key result er det ikke nødvendigvis viktig at de blir helt oppnådd, så lenge fremskritt har blitt gjort. Hvis key results blir oppnådd ofte kan det antyde at målene har vært for lave.

Photo by Mars Williams on Unsplash

Mine erfaringer

Jeg har aldri vært borti OKR før, men det var allerede i introduksjonsforelesningen at Karl-Philip nevnte dette. Samme kvelden lastet jeg ned «Measure What Matters» av John Doerr og hørte igjennom hele lydboken på 2 dager. Jeg merket at dette var noe jeg virkelig ville ta i bruk i bedriften min. Selv om det kun er jeg som jobber der merket jeg at OKR er noe som kan hjelpe meg med å oppnå nye høyder. Siden det er et enkeltmannsforetak og jeg er min egen sjef så har jeg merket at det er tider hvor motivasjonen ikke er på topp, og uten å ha noen å måtte rapportere til kunne det bli uproduktivt. Med et system som OKR merker jeg at jeg kommer til å ha motivasjon selv ved oppgaver som ikke nødvendigvis er det morsomste.

Kilder:
https://www.youtube.com/watch?v=L4N1q4RNi9I&feature=emb_title
Boken “Measure what matters” av John Doerr (2017)
https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/#hva-er-okr